+36 70 779 2064 / mystickitti@gmail.com

Color blocking

2021-02-05 9:00
Color blocking

A color blocking egy irányzat, egy öltözködési stílus. Az idei tavaszi, nyári irányvonalban erősen megjelenő vidám vonulat. Színtelt, vibráló öltözködési világot jelent. A minták háttérbe szorulnak, színblokkok adják az öltözék változatosságát. Merész, élénk színek összeválogatását jelenti a szettben. Nagy felületen megjelenő élénk színek alkotnak látványos kontrasztot. Vidám, élénk, színes kollekciókra kell gondolni. Jusson eszünkbe a Benetton márka.

Annak érdekében, hogy megértsük, kinek áll igazán jól a klasszikus color blocking, egy kicsit érinteni kell a színtípusokat. Van több elmélet. A legtöbb szerint négy alaptípus különböztethető meg: tavasz, nyár, ősz, tél. A tél és a tavasz típusoknak az élénk, telített  színek állnak jól, míg a nyár és ősz típusoknak a telítetlen, lágy, tompa színek az előnyösek. A color blocking szempontjából ennyi elég is.

Ha színtípusokban gondolkodunk, mondhatjuk azt, hogy a klasszikus color blocking az élénk típusok stílusa lehet. Nekik áll igazán jól a telített, rikító színvilág. Azon színtípusok viselhetik, akiknek az élénk színek állnak jól, vagyis a tél és a tavasz számára lehet igazán jó választás. A color blocking alapvetően a harsány színek kombinálását jelenti, így a nyár, ősz típusok alapból kieshetnének ebből az irányvonalból. Az én meglátásom mégis az, ha tetszik ez a vonulat, akkor a saját színtípus megfelelő színeivel bárki összeállíthatja a saját color blocking szettjét. Egy nyár vagy ősz típus esetén nem lesz annyira harsány és feltűnő, de biztosan jól fog állni a színvilág, stílusos, előnyös lesz a megjelenés.

Fantázia, merészség, kreativitás, jó színérzék szükséges hozzá. Egyszerű, letisztult, színgazdag ez a világ. A fazonok minimalisták, egyszerűek, az anyagok minta nélküliek, a színblokkok, eltérő színű panelek adják a dominanciát. 

Nincsenek merev szabályok ebben a stílusban. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az élénk, és többszínű megjelenésben legyen színharmónia, és a választott színek kompatibilisek legyenek a viselő személy színtípusával. Kezdetben érdemes 2-3 színt választani, amiből kettő közel van egymáshoz (a színkörön egymáshoz közel helyezkednek el). 

Mivel egyszerű szabásvonalú, minta nélküli ruhákat jelent ez a stílus, felmerülhet a kérdés, hogy mindenki tud előnyösen öltözni ezzel a stílussal? A színválasztást érintettük már. A szabásoknak, mintáknak is fontos optikai feladatuk van. Rejtenek, kiemelnek, fókuszpontra irányítanak. Minta és formák nélkül is tud takarni egy ruha a kényes területeken (pl. pocak). A színblokkok forgatásával, megfelelő illesztésével, találkozásával ugyanúgy el lehet rejteni egy domborodó pocakot, mint a mintákkal, vonalakkal. Egy paneles egyberuha megfelel a color blocking elvásárainak is, és különösen jól áll az erős testalkatú, derék nélküli hölgyeknek.

A divat, mint a történelem, ismétli önmagát. A color blocking az 1940-es évektől folyamatosan jelen van. A 60-as, 70-es években élte virágkorát, de a 80-as, 90-es években is megjelent. A magyar és nemzetközi zenei világra elég gondolni, máris beugrik néhány ikonikus kép. A színészek, zenészek ma is szívesen nyúlnak ehhez a vidám, feltűnő, egyedi világhoz. És mint oly sok dolog, a híres emberektől ez is bekúszik a mindennapi ember ruhatárába. Annyira nem is baj, ha a vidámság a szekrényünkben is meg van alapozva.

A színek mindig vidámságot hoznak. Merjünk játszani a színekkel.

 

Maróti Kitti
szín- és stílustanácsadó

2021-02-05 9:00